Caretta caretta

Μια αξιόλογη προσπάθεια στον Λακωνικό κόλπο.... μας γεμίζει ελπίδα
Ο βιότοπος του Λακωνικού φυσικό εκκολαπτήριο της caretta-caretta.

Στον ζεστό Λακωνικό κόλπο με τα βελούδινα νερά, συντελείται διακριτικά και χωρίς κραυγές μια ευαίσθητα ανθρώπινη προσπάθεια, για το περιβάλλον και την πανίδα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ , με 500 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, έχει συγκροτήσει τον ερευνητικό σταθμό του στο Μαυροβούνι Γυθείου, μέσα στο camping ΜΕΛΤΕΜΙ, δεδομένου ότι αυτή η περιοχή είναι η 3η στη σειρά επιλογή της χελώνας για την ωοτοκία της.

Εκεί, κοντά στην παραλία με τεράστια εθελοντική διάθεση, έχει εγκατασταθεί για να βοηθήσει την προσπάθεια της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών caretta-caretta, στήνοντας και ένα περίπτερο ενημερώσεως του κοινού. Φυσικά εκτός από την ενημέρωση βοηθά την χελώνα σε όλη την διαδικασία.

Συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει κάτι μοναδικό: οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν στην παραλία και γεννούν τα αυγά τους.

Για να συμβάλουμε όλοι μας στην προστασία τους πρέπει:

1)να διατηρούμε τις παραλίες καθαρές (μην πετάμε πλαστικά που τα καταπίνουν οι χελώνες επειδή τα θεωρούν τροφή)
2)να μην ξεσκάβουμε τις φωλιές. Οι χελώνες και τα αυγά προστατεύονται από την Ελληνική νομοθεσία
3)να μην μετακινούμε τα σημάδια των φωλιών και τα προστατευτικά πλέγματα.
4)να μην οδηγούμε τροχοφόρα πάνω στις παραλίες
5)να τοποθετούμε τις ομπρέλες μας κοντά στο νερό, ώστε να μην χαλάσουμε κάποια μη ακόμα επισημασμένη φωλιά..
6)αν δούμε τραυματισμένη η νεκρή χελώνα, να καλέσουμε το Δίκτυο Ζωής στο:2108944444.

Οι εθελοντές είναι εκεί για βοηθούν στην προστασία του πανάρχαιου αυτού ερπετού, επισημαίνοντας τις φωλιές, ούτως ώστε, να μην καταστρέφονται από τους λουόμενους. Στην συνέχεια όταν εκκολαφθούν τα μικρά χελωνάκια, με ειδικό και σύντομο δρόμο τα οδηγούν στην θάλασσα.
Ερευνητικός σταθμός Μαυροβουνίου

Στην καταπληκτική παραλία λοιπόν του Μαυροβουνίου των 3,8 χμ δραστηριοποιείται η ομάδα εθελοντών του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των βιολόγων, περίπου 15 εθελοντές και εθελόντριες από όλα τα μέρη της γης έρχονται στο Μαυροβούνι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες. Για πρώτη φορά προωθείται εδώ ο οικογενειακός εθελοντισμός.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους εθελοντές του σταθμού γιατί επιτελούν το έργο τους με πλήρη αφοσίωση. Αξίζουν ακόμα την συμπαράσταση και βοήθεια μας κυρίως ηθική αλλά και υλική, διότι στερούνται παντελώς κρατικής επιχορηγήσεως.

Όσοι βρεθείτε στο Μαυροβούνι μπείτε στο Camping και επισκεφθείτε το περίπτερο του σταθμού, για να ενημερωθείτε, και να ενισχύσετε την ομάδα, αγοράζοντας αναμνηστικά. Θα προσφέρετε μεγάλη βοήθεια!

Μπορούμε να ζήσουμε μαζί

Η Ελλάδα φιλοξένει περίπου το 60% του συνόλου των φωλιών της caretta-caretta στην Μεσόγειο. Κάθε καλοκαίρι από Μάιο μέχρι Αύγουστο εκατοντάδες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στις παραλίες που γεννηθήκαν, και κατά την νύχτα αποθέτουν 80-120 εύθραυστα αυγά που τα σκεπάζουν με την ζεστή άμμο. Τα αυγά επωάζονται 7-10 εβδομάδες και όταν οι μικροί νεοσσοί βγαίνουν από την φωλιά στην επιφάνεια της άμμου, (συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας με τη δροσιά) κατευθύνονται με κόπο προς την θάλασσα.

Σε όλη αυτήν την διαδικασία είναι και πάλι σημαντικός ο ρόλος του ανθρώπου. Για να φθάσουν με ασφάλεια οι νεοσσοί στην ανοικτή θάλασσα πρέπει:

1)όταν βρισκόμαστε στη παραλία τις νυκτερινές ώρες, να προσέχουμε να είμαστε μακριά από τις φωλιές .
2) επ ουδενί να μην ανάβουμε φωτιές.
3) να σβήνουμε ή να καλύπτουμε τα φώτα στην παραλία.

Θέλω να βοηθήσω την δράση του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ


top
live